Ad Soyad Değişikliği Davası


Ad Soyad Değişikliği Davası
İsim değişikliği nasıl yapılır? İsim değişikliği için dava hangi mahkemeye açılır? İsim değişikliği için dava dilekçesi nasıl yazılır? Bugün avukatlık büromuza sıkça gelen bu telefonlarla ilgili olan isim değişikliği davası ile ilgili gerekli bilgileri vereceğiz.

İsim ve soyisimler insanları birbirlerinden ayırmak için kullanıldığından isim ve soyisimlerimiz istediğimiz zaman değiştirilememektedir. Fakat, 4721 sayılı Medeni Kanun’da yer alan karışıklıklar, kişilik hakları ve koşullar göz önüne alındığında kişilerin ad ve soyadlarında değişiklik yapma taleplerine olumlu cevap verilmektedir.

Medeni Kanunu’nun izin verdiği koşullar içerisinde bireyler ;

  • Ad ve soyadında değişiklik yapabilecektir.
  • Yeni bir isim sahibi olabilecek, adına yeni bir ad ekleyebilecek ya da adından istemediğini çıkarabilecektir.

Bu noktada dikkat edilmesi gerekenler, ad ve soyadın değiştirilmesi ile ad ve soyad’da yapılacak düzeltmedeki davaların farklı olmasıdır. Şöyle açıklamak gerekirse, ad ve soyad değiştirilmesinde bireyler yeni bir isim sahibi olurken, ad ve soyad’da yapılacak düzeltme “Mehmed” iken “Mehmet” olmasıdır.

Ad Soyad Değişikliği Yapılırken Haklı Bir Sebebin Olması
4721 sayılı Medeni Kanun’da ad soyad değişikliği için açılan davalarda haklı bir sebebin olması şart koşulmuştur fakat, hangi sebeplerin haklı sebepler olacağı hakkında bir düzenleme gerçekleştirilmemiştir. Buna göre Nüfus Kanunu’nun 21. Maddesi ve Soyadı Kanunu’nun 3. Maddesi gereğince bu maddeler şu şekilde karşımıza çıkmaktadır :

  • Milli Kültürümüze uygun olmayan,
  • Örf ve adetlerimize uygun olmayan,
  • Komik ya da hoş olmayan anlamları olan,
  • Kişisel ilişkilerde ya da mesleğin icrasında yanlış anlaşılmalara neden olabilme ihtimali bulunan hususlar haklı sebepler olarak görülmektedir.

Bunların dışında ise haklı sebep olarak kişinin çevresinde farklı bir isimle tanınması ve yalnızca resmi işlemlerde kimlikte ismini kullanması haklı neden olarak gösterilebilir.

Ad Soyad Değişikliği İçin Mahkemeye Başvuru Yapılması
Ad ve soyad değişikliği için başvuru hakkı Medeni Kanun ve Nüfus kanunu gereğince kişinin kendisine aittir. İsim değişikliği yapmak isteyen kişi başvuruyu ister kendisi isterse de vekalet verdiği avukat aracılığı ile gerçekleştirebilir. Ad soyad değişikliği için gerekli başvuru 1 kereye mahsus yapılabileceği için hazırlanacak dilekçenin hukuk kurallarına riayet edilerek yapılması gerekir. Bu yüzden de bir avukattan yardım almanız sizin yararınıza olacaktır.

Evli kadınlar, evlilik süresince soyadı değiştirme davası açamazlar.

Ad Soyad Değiştirmek İçin Hangi Mahkemeye Gidilir?
Ad ve soyad değişikliğinde bulunmak isteyen kişi, ister bizzat isterse de vekalet verdiği bir avukat aracılığı ile ikametgahının bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemesi’ne bir dava dilekçesi ile başvuru yapabilir. Ad ve soyad davası görülürken ;

Cumhuriyet Savcısı, Nüfus Müdürü (ya da nüfus memuru) hazır bulunur. Ad ve soyadın değiştirilmesinin ardından değişiklik yerel gazetede ilan ettirilir ve nüfus müdürlüğüne mahkemece bildirim yapılır. Kocanın yaptığı soyadı değişikliği eşlerin ve çocukların soyadlarına da yansır.

Adın ya da Soyadın Değiştirilmesine İtiraz
Ad ve soyadın değiştirilmesinden sonra zarar gören biri varsa ki bu genelde evlilik içerisinde gerçekleşen soyadın değiştirilmesi ile ortaya çıkar, bu değişikliğin gerçekleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde ad ya da soyadın değiştirilmesine itiraz edilebilir.

Ad Soyad Değiştirme Davalarında Tanık
İsim değiştirme davalarında 2 tanığın olması şarttır. Bu tanıkların ad soyad, tc kimlik numaraları ve adreslerinin belirtilmesi gereklidir. Tanıklardan bir tanesinin aile dışından olması gerekmektedir.

Ad Soyad Değiştirme Davası Ne Kadar Sürer?
Ad soyad değiştirme davaları mahkemelerin yoğunluğuna göre genel itibariyle 2 ila 4 ay süre içerisinde sonuçlanır.

6 Linkleme “Ad Soyad Değişikliği Davası

  1. ALAADDİN Reply

    Soyadımi değiştirmek için mahkeme açtım davayı bir avukat araciligiyla yürütmek istiyorum ücret nekadar olur

    • Ankara Avukat Post authorReply

      Alaaddin bey merhaba; ad soyad değişikliği davası vekalet ücretleri için iletişim bilgilerimizden mesai saatleri içerisinde bizlere ulaşabilirsiniz.

  2. RU Reply

    Merhaba ben yurtdışında yaşıyorum iki ismim var ve ikisinin de yabancılar için zor telaffuzundan dolayı birkaç yıldır farklı isimle anılıyorum sosyal çevremde. Yurtdışında yaşıyor oluşum davamım haklılığını güçlendirir mi teşekkürler.

  3. Mahmut ekmen Reply

    Merhaba soyadımı değişmek istiyorum, Avukat aracılığıyla yapmak istiyorum. Konu hakkında yardımcı olabilir misiniz?

  4. Emine Reply

    Merhabalar bende adımı değiştirmek istiyorum kimlikte Emine ama kimse bu isimle seslenmiyor babam koyduğu için adımı arkadaş çevrem eşim ailem herkes başka isimle sesleniyor değiştirebiliriz değil mi ? Bi de süreç ne kadar sürer ?

  5. Erhan Reply

    Merhaba ismimin başına isim eklemek istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olabilir misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir