Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?


Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Eşler arasında aile düzeninin sağlanamaması  ve çiftlerin ortak hayat içerisinde anlaşamamaları durumunda eşlerin karşılıklı olarak anlaşarak anlaşmalı boşanma kararı alabilirler. Anlaşmalı boşanma süreci genellikle diğer boşanma davalarına göre oldukça kısa bir sürede gerçekleşmektedir. Fakat anlaşmalı boşanma sebeplerini oluşturacak şartların iyi bilinmesi bu konuda önemli oluyor. Anlaşmalı boşanma için ilk dikkat edilmesi gereken nokta evliliğin bir yıldan fazla bir süredir devam ettiğinin belgelenmesi olmaktadır. Bu süreci takiben eşlerden birinin dava için başvurması ve diğer eşin de bu davayı kabul etmesi sonucu evlilik birliği ile ilgili sarsılmış olabileceği kararı verilerek boşanmanın şartları sağlanmış olur.

Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır bunu tam olarak öğrenmeden önce tarafların aralarında bir anlaşma düzenlediklerinin bilinmesi davanın isminden gelen tanımının iyi bir şekilde anlaşılması adına önemlidir. Bu protokol içinde eşlerin üzerinde hak sahibi oldukları veya olacakları tüm nafaka, velayet, eşya paylaşımı ve tazminat gibi konuların tamamı üzerinde eşler anlaştıklarına dair belirtmeli ve yazılı olarak mahkemeye sunulan bu protokole ek olarak mahkeme sırasında kişiler mutlaka bu durumu sözlü olarak da ifade etmelidir. Anlaşmalı boşanma protokolünün düzenlenmesi ve boşanma dilekçesinin verilmesinin ardından ilgili Aile mahkemelerine başvurulması sonucu dava açmak mümkün olmaktadır. Aile mahkemesinin belirlenmesinde eşlerden herhangi biri için altı ay süre içinde ikamet ettiği bölgeye bakan mahkeme dikkate alınır.

Anlaşmalı Boşanma için Gerekli Olan Noktalar

Anlaşmalı boşanma davaları sonucunda mahkemeden bunun gerçekleşeceğine dair sonucun ortaya çıkabilmesi için tarafların kendi iradeleri doğrultusunda açık bir şekilde boşanma isteklerini belirtmeleri ve boşanma sonucunda ortaya çıkabilecek tüm haklarla ilgili olan düzenlemeleri kabul etmesi gerekir. Eşler kendi aralarında belirli konularda anlaşmış durumda olsalar dahi hakim anlaşma üzerinde eşlerin ve çocukların haklarını korumak ve onlara daha yararlı sonuçlar doğurmak adına değişiklikler yapabilmektedir.

Yapılan değişiklikler sonucu tarafların bu düzenlemeleri kabul etmesinin ardından anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi için yeterli zemin hazırlanmış olur. Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır sorusunun sorulduğu ilk zamanlarda taraflar anlaşma yapmadığı takdirde bu durumda taraflara evlilik birliğinin sarsıldığını delillerle ispat etmeleri beklenmektedir. Bu aşamada taraflar herhangi bir konuda anlaşma veya anlaşmama durumu göstermesine bağlı olmaksızın mahkeme tarafından mutlaka delillerin ortaya konması istenmektedir.

Anlaşmalı Boşanma için Protokol Nasıl Hazırlanır?

Tarafların birbirleri üzerinde bulunan tüm haklarla ilgili paylaşımları yaptıkları protokoller hazırlanırken yasalar çerçevesinde bazı önemli noktalara dikkat edilmelidir. Anlaşmalı boşanmanın ortaya çıkmasındaki temel şart olarak sayılan protokolde mutlaka bu noktalara dikkat edilmelidir. Eğer eşler arasında aile içinde çocuklar da yer alıyorsa en önemli konulardan biri çocukların velayetinin kimde kalacağı olmaktadır.

Protokolde bu konu hakkında anneye verilmiş bir çocuğun babası ile arasındaki ilişki netleştirilmemiş durumda ise bu durum mahkemede dava sırasında tekrar onaylanmalı ve taraflardan sorulmalıdır. Gerekli uygun cevaplar alındığı takdirde anlaşmalı boşanma Türk Medeni Kanunu’nun 166/3 maddesi uyarınca geçerli olmakta ve dava sonucu kararın verilmesi gerekmektedir.

Evlilik Birliğinin Sarsılması Hangi Durumda Ortaya Çıkar?

166. maddede belirtildiği gibi ortak bir hayatı paylaşmada kendi yükümlülüklerini yerine getiremeyecek kadar evliliklerini sarsmış olan kişiler, evlilik birliğinin bozulma şartı oluştuğu için boşanma davalarını açabilmektedirler. Eğer boşanma davasını açan kişi evlilik birliğinin bozulmasında daha büyük etkisi olmuş bir kişi ise bu durumda diğer taraf dava itiraz edebilir. Fakat, bu itiraz evlilik birliğinin devam etmesi sonrası davalının veya evlilik içinde yer alan çocukların yararına bir durum teşkil etmiyorsa bu durumda boşanmaya karar verilebilir. Evlilik birliğinin sarsıldığına dair en temel gösterge taraflardan birinin davayı açması ve diğer eşin de bu davayı kabul etmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bunun için eşlerin en az bir yıldır evli olmaları şartı aranmaktadır. Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır merak edenler için evlilik birliğinin sarsılmasının ortaya çıkması için bir durum daha bulunmaktadır. Eğer herhangi bir boşanma sebebi ile bir dava açılmış ve bu dava daha önce reddedilmiş ise bu kararın verildiği tarihten üç yıl sonra dahi eşler ortak bir hayatı kuramamış durumda oldukları takdirde evlilik birliğinin sarsıldığına dair görüş bildirilir.

Boşanma Davasında Yargılama Nasıl Yapılır?

Tüm davalarda en yüksek karar verici olan kişi hakim olmasına rağmen boşanma davalarında hakimlerin yetkisi daha da artabilmektedir. Eğer eşlerin birbirlerine karşı ortaya koyduğu deliller konusunda mahkemenin hakimi vicdani bir şekilde karara sahip olmazsa bu delilleri yeterli görmeyebilmektedir. Dava sırasında hakim taraflara yemin yaptırılmasını teklif edemez. Taraflar bu konuda fikir beyan etseler ve kendileri istekli olsalar dahi hakimin buna izin verebilme yetkisi bulunmamaktadır.

Boşanmadan doğan farklı sonuçlar ile ilgili olan tüm anlaşmaları hakim onaylamıyor ise bu durumda anlaşmaların geçerliliğinden söz etmek mümkün değildir. Eşlerden biri istediği takdirde hakim duruşmanın gizli yapılmasına karar verebilmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Eğer eşler tüm anlaşmalı boşanma şartlarını yerine getirmiş ve dava süreçleri boyunca en uyumlu şekilde davranmışlarsa bu durumda davanın tek bir celsede sonuçlanması mümkün olmaktadır. Duruşması genellikle 3 aya kadar geçen bir süre içinde yapılan bu davalar normal şartlar altından 3-4 aylık süreler içerisinde sonuçlanabilmektedir. Avukatlar aracılığı ile bu sürecin daha da kısaltılması sağlanabilir. Kararın açıklanmasının ve taraflara tebliğ edilmesinin ardından nüfus müdürlüklerine boşanma bildirilir ve resmi olarak eşlerin ayrılması gerçekleşir.

Anlaşmalı boşanma davaları hakkında daha detaylı bilgi almak ve avukatlık hizmeti almak için bir boşanma avukatı ile görüşmenizde fayda vardır.

Daha fazla bilgi için Aile Hukuku kategorisinde yer alan yazıları inceleyebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir