İhbar tazminatı ve ihbar tazminatının hangi şartlar altında alınacağı hakkında daha önce bilgiler vermiştik. Bu makalemizde ihbar süreleri ve ihbar sürelerinin aşılması durumunda işçinin ihbar tazminatı için hak etmiş olduğu ücretin ne olduğu hakkında bilgiler vereceğiz.
İhbar tazminatı, 4857 sayılı İş Kanunu’nun işçiyi ve işvereni korumak ve kollamak adına düzenlemiş olduğu belki de en önemli maddelerden birisi olarak görülebilir. Zira ihbar tazminatı ve ihbar sürelerinin çıkış nedeni her iki taraf için de faydalıdır. Buna göre işveren kanunda düzenlenen ihbar süreleri içerisinde işçiyi işten çıkaracağını resmi bir belge ile kendisine tebliğ etmelidir. Bunun amacı işçinin ihbar süreleri içerisinde kendine yeni bir iş bakmasıdır. Yani kanun bu düzenleme ile işçinin mağdur olmamasını amaçlamaktadır. Öte yandan aynı şekilde aynı ihbar süreleri işçiler için de geçerlidir. İşçiler de işten ayrılmak istediklerini kanunda ön görülen bu ihbar süreleri içerisinde işverenlerine bildirmelidir. Burada kanun işçiyi koruduğu kadar işvereni de korumaktadır. Zira işveren de bu uygulama ile, ilgili ihbar süresi içerisinde işçinin yerine başka bir işçi bulabilecektir. Peki 4857 sayılı İş Kanunu’nda yer alan bu düzenlemelerde ihbar süreleri ve ihbar tazminatı tutarları ne kadardır ? Şimdi hep birlikte bu süreleri ve ihbar tazminatı tutarlarını görelim.
4857 sayılı İş Kanunu 6 ay veya 6 aydan daha kısa süre ile işyerinde çalışmış olan bir işçi için 2 haftalık maaşının ihbar tazminatı olarak kendisine ödenmesini emreder. 6 aydan 1,5 yıla kadar olan bir çalışma süresinde ise işçi 4 haftalık maaşını işverenden ihbar tazminatı olarak alabilecektir. 1,5 ile 3 yıl arasında işyerinde çalışan bir işçi ise 6 haftalık maaşını işverenden talep edebilecektir. 3 yıldan daha fazla süre ile işyerinde kıdemi bulunan bir işçi ise 8 haftalık maaşını işverenden talep edebilecektir. Ayrıca bu kanun maddeleri ihbar süresine uymayan işçi için de geçerlidir. Yani kanunda belirtilen ihbar süresine uymayan işçi, işverene yine aynı oranda ödeme yapabilecektir.
İhbar süreleri ve ihbar tazminatı tutarlarına ilişkin diğer soru ve merak ettikleriniz için alanında uzman ve deneyimli bir iş hukuku avukatına danışmanız yararlı ve faydalı olacaktır.