Mirasçılar Kimdir?
Medeni Kanunumuza göre iki tip mirasçı bulunmaktadır. Bunlardan ilki yasal mirasçılar ikincisi ise atanmış mirasçılardır. Yasal mirasçılar kanunla düzenlenmiş olup atanmış mirasçılar ise miras bırakanın serbest iradesiyle vasiyetname vb ölüme bağlı tasarruflarla belirlediği mirasçılardır.
Yasal mirasçılar zümre sistemine göre belirlenir. Buna göre birinci zümre; sağ kalan eş ve murisin alt soyu(çocukları ve çocukların ölmüş olması halinde varsa torunları). İkinci zümre Murisin alt soyu yoksa sağ kalan eş ve murisin anne babası ölmüş olmaları halinde onların altsoylarıdır. Üçüncü zümre ise altsoyu, ana babası ve onların altsoyu olmaması halinde büyükanne ve büyükbaba (ölmüş olmaları halinde onların altsoyları)dır. Hiç mirasçısı olmayanın mirası devlete kalmaktadır.
Miras Oranları
Miras, sağ kalan eş varsa onun miras oranı çıktıktan sonra diğer mirasçılara eşit olarak dağıtılır. Sağ kalan eşin payı miras bırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa mirasın 1/4’ü, Miras bırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın 1/2’si, Miras bırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın 3/4’ü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.
Örnek vermek gerekirse murisin sağ kalan eşi ve iki tane çocuğu olursa mirasın dörtte biri sağ kalan eşin olacak kalan ¾ ise eşit olarak iki çocuğa paylaştırılacaktır. Bu halde çocukların her birinin miras payı 3/8 olacaktır.
Miras Nasıl Paylaşılır?
Mirasın paylaşılmasının en doğal ve en barışçıl yolu mirasçıların anlaşarak miras paylaşım sözleşmesi yapması ve buna göre mirası kendi aralarında paylaşmalarıdır. Miras taksim sözleşmesinin içeriği gereği taşıdığı önem, sıkı şekil şartlarına bağlı olması ve mirasçılar açısından hak kaybına yol açabileceği dikkate alındığında sözleşmenin miras hukuku alanında uzman bir avukat yardımından faydalanılarak hazırlanması önem arz etmektedir.
Mirasçıların mirası paylaşamamaları durumunda ise taraflar arasında uyuşmazlık doğabilir. Bu halde mirasa konu mallar elbirliği halinde bir kül olarak mirasçılara geçer. Miras paylara ayrılmadığı ve ya taksim edilmediği hallerde mallar üzerinde tasarrufta bulunmak için tüm mirasçıların ortak hareket etmesi gerekmektedir. Örneğin bankada bulunan murisin parası ancak tüm mirasçıların imzasıyla çekilebilir. Yine terekede bulunan taşınmaz ancak tüm mirasçıların imzasıyla satılabilmektedir.
Mirasçılar miras taksim sözleşmesi yapamazlarsa mirasa konu mallar üzerinde ortaklığın giderilmesini ya da elbirliğiyle mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini isteyebilirler.
Ortaklığın giderilmesi davası özellikle taşınmazlarda sık görülen bir davadır. Sulh Hukuk Mahkemesinde açılan bu dava sonucu mirasçılara geçen mirasa konu mal- eğer bölünemiyorsa- mahkemece açık arttırma suretiyle satılmakta, bu bedel mirasçılara kanuni payları oranında dağıtılmaktadır.
Gerek ortaklığın giderilmesi davasının sıkı usül kurallarına bağlı olması, gerekse de mirasa konu malın satılması aşamasının teknik bir konu olması ve uzmanlarca takip edilmesi halinde daha hızlı sonuç alınacağı dikkate alındığında bu davalarda bir miras avukatından yardım alınması faydalı olacaktır.
Annemler 2 erkek ve 4 bayan olmak üzere 6 kardeştirler. Babaları erken yaşta vefat etmiştir. Babadan kalan arazilerin tamamını 2 dayım paylaşmışlardır. 4 bayan kardeşin hiç biri miras almamıştır.
Annem biliyor ki dayımların üzerinde olan taşınmazlardan diyelim 5 parsel babalarından kalan yerlerdir. Onların üzerinde olan diğer 3 parseli dayımlar kendileri edinmişlerdir.
2 dayım da yıllar önce vefat ettiler ve dededen kalan 5 parsel bugün dayıların çocuklarının kullanımındadır. Bir dayımın 2, diğerinin 4 oğlu bulunmaktadır ve bugüne kadar dededen kalan 5 parsel hiç bir şekilde elden çıkarılmamıştır.
Dede—Ali Osman Dayı = İlker ve Günay kardeşler
Soru: Annem babasından kalan 5 parselin rayiç değerleri (TL) toplamının 1/6’sını para olarak talep edebilir mi?. 5 parsel kullanıcıları kaynağı dedemiz olan araziler üzerinde ev-dam-bahçe yapmışlardır. Dolayısıyla üst yapılar onlara aittir. Annemin (miras hakkı olarak) sadece 5 parselin arazi değerlerinin 1/6 sını para olarak talep edebileceğini düşünüyorum. Annem, 2 ablası ve bir dayımın eşi hala hayattadırlar…
Ne dersinsiniz.Saygılarımla
m.ali
Mehmet Ali bey; iletişim hatlarımızdan mesai saatleri içerisinde arayabilirseniz konu hakkında miras davası avukatlarımız yardımcı olmaya çalışsınlar.
4 kardeş mirasçı ikisi benim çocuklarım diğer ikisi başka kadınlardan aralarında anlasip bize karşı sormadan birbirine hisse devri ve satışı yapmışlar neden 1 hisse eşit 3 kardeşe satılmıyor ve bunun iptali mümkün mü
Miras davanızı görüşmek üzere uzman miras avukatlarımızdan bilgi alabilirsiniz.
avukat hanım kolay gelsin biz 5 kardeşiz annemiz rahmetli oldu 2 kız 3 erkeğiz
2 kıza babam mal paylaşımı yaptı şimdi de erkeklere mal paylaşımı yapmak istiyor kızlar buna karşı çıkıyor nedeni babamın evlenmek istemesi hiçbir şekilde diğer malların bölünmesini kardeşlerine haklarının verilmesini istemiyor biz erkekler olarak babadan mal tahsilatının yapılmasını istiyoruz kızlarda hiçbir şekılde imza atmayacaklarını hatta ileride dava acacaklarını söylüyor kızlaar bu işi nasıl halledebiliriz sayın avukatım lütfen yardımcı olursanız sevinirim.. teşekkür ederim
Ali bey merhaba; miras avukatlarımızdan bilgi almak için iletişim telefonlarımızdan yardım alabilirsiniz.
Merhabalar efendim.Dedem 2 yıl önce vefat etti ve miras paylaşımı için babam ve 5 kardeşi bir araya geldiler ancak babam bir haksızlık olduğunu düşündüğü için mal paylaşımı konusunda imza vermedi bunun üzerine yine de mal paylaşımı gerçekleşebilir mi yani bir kişinin onay vermemesi paylaşımı engeller mi
Merhaba; konu hakkında miras avukatlarımızdan bilgi almak için iletişim telefonlarımızdan bizi arayabilirsiniz.
Babam ve annem birlikte ev aldı ve boşandılar. Babam vefat etdi yeni eşe pay kaldı burda benim anneme pay düşüyormu ?
Mesut bey konu miras hukukunun bir konusu olarak miras avukatlarımız tarafından incelenmelidir.
Mrh bir konuda Bilgi almak istiyorum biz 3 kardeşiz murat Ali yilmaz babamizdan iki katlı bir apart kaldı bir kardeş yilmazapartin satilip hissesini almak istiyor diğer murat ve ali buna karşı ama yine bir miktar para verilip Ali murat diğer yilmaz hissesine almak istiyor ama parada anlaşılmıyor iş böyle olunca yilmaz biri mahkeme yolununa gidecek oluyor ne yapabiliriz
Miras davanızla ilgili olarak iletişim hatlarımızdan ulaşarak miras avukatlarımızdan bilgi alabilirsiniz.
iyi günler şimdi annem vefat etti allah rahmet eylesin…biz 3 kardeşiz annemin ev kredisini ben ödüyordum 2 yıllık konut kredisi kaldı borcumuz hayat sigortası yaptırmıştı şimdi avkata verdik süreci başladık ama kız kardeşime vekalet verdim özel kedisi genel dedi özel verdim sigortadan payım için dedin notere.. 2 gün önce kız kardeşimin tuttuğu avkat beni engelledi tefonundan poliçede geçen miktar vefat 57bin tl kız kardeşime sıkıntı çıkart maya başladı ordan gelecek miktar olan para var ben de ev bizim olsun diye düşünüyorum kız kardeşim paraya tapar ben bu süreçte ne yapmalıyım vekalet verdim verasetnamede çıkarttım güvenmiyorum kız kardeşime ev alakalı sıkıntıya gireceğimi düşünüyorum sulh hukuk mahkemesine baş vurmalıyım yani avkata 12.bin tl verilecek diyor ben inanmıyorum ben vekaleti geri çeksem ne olur.. şu an avkat sigorta dan alınacak para için dava açtı ama
Kemal bey miras hukuku konusunda uzman miras avukatlarımızdan randevu alarak davanızın durumu hakkında görüşebilirsiniz.
Mrb babam 15 sene önce vefat etti 5 kardeşiz annemde yaşıyor 4 katlı ev var abimler annem oturuyor benim durumum kötü dava açmak istiyorum hakkımı alabilirmiyim kardeşlerim vermek istemezse ne yapılabilir
Buz üç kardeşiz ben en küçük olanlarıyım anne bir baba 2taneydi annemin ilk evlıkıgınden 1abım 1ablam var annemin son evlıligin den ben olmusum babalarımız ayrı babamdan babam vefaat etdi babamdan kalan mırası dıger abimle ablam alabiliyomu babalar ayrı oldugu ıcın banamı kalıyo sadece
Biz beş kardeşiz biraraya gelemiyoruz mal paylaşımını nasıl yapabilirim. Ben bana düşen haklarımı satmak istiyorum ne yapabilirim yada nasıl yapabilirim.