Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) Nedir? Nasıl Alınır?
Miras hukukunda bireylerin borç alacak ilişkisi öldükten sonra da devam eder. Bu kapsamda kişi öldükten sonra malvarlığının nasıl dağıtılacağı da miras hukuku kapsamında değerlendirilmektedir. Miras bırakanın malvarlığının dağıtımında ise mirasçıların tespiti miras hukukunun temelini oluşturur. Tam da bu noktada mirasçıların belirleyen belgeye mirasçılık belgesi yani hukuk dilindeki adı ile veraset ilamı denir. Mirasçılık belgesinin nasıl ve hangi şartlar altında düzenleneceği ise 4721 sayılı Medeni Kanunumuzun 598. maddesinde şu şekliyle düzenlenmiştir :
Başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesince veya noterlikçe mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilir.
Kaynak : Türk Medeni Kanunu
Mart 2011’e kadar mirasçılık belgesi Sulh Hukuk Mahkemeleri tarafından hazırlanıyordu. Fakat 2011 yılının Mart ayında resmi gazetede yürürlüğe giren yeni kanun ile noterler de mirasçılık belgesi hazırlamak için yetkili makamlar olarak düzenlendi. Mirasçılık belgesi çıkartmak isteyen kişiler artık Sulh Hukuk Mahkemelerinin yanında noterlerden de mirasçılık belgesini çıkartabilecek. Burada noterler ile Sulh Hukuk Mahkemeleri arasında teoride bir fark yoktur. Fakat, pratikte bir fark mevcuttur. Şöyle ki ; noterler, TC vatandaşı olmayan birine mirasçılık belgesi veremez. TC vatandaşı olmayan bir kişi mirasçılık belgesini almak için Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurmak zorundadır.
Mirasçılık belgesi vekalet verilen avukat aracılığı ile de alınabilir. Örneğin yurtdışındaysanız ve Türkiye’ye gelemeyeceksiniz. Bir miras avukatına vekalet vermeniz dahilinde de mirasçılık belgesini çıkarabilirsiniz.
Mirasçılık belgelerinde mirastan kimin hangi oranda pay alacağı hakkında da bilgiler verilmektedir. Mirasçılık belgesi için her mirasçının ayrı ayrı başvuru yapmasına gerek yoktur. Yasal mirasçılardan herhangi biri, Sulh Hukuk Mahkemesi ya da noter aracılığı ile mirasçılık belgesini çıkarabilir. Bu belge aşağı yukarı 1 hafta içerisinde mirasçıya verilir. Mirasçı kişi mirasçılık belgesini ikametinin bulunduğu bölgedeki Sulh Hukuk Mahkemesi’nden alır.
Mirasçılar, kan bağı yolu ile mirasçı olanlar ve atanmış olan mirasçılar şeklinde iki başlıkta incelenir. Miras belgesini alabilmek için yasal mirasçı olma şartı bulunmamaktadır. Atanmış olan mirasçılar da mirasçılık belgesi çıkarabilir. Atanmış mirasçılar, mirasçı olduklarını öğrendikten sonra 1 ay içerisinde kimsenin itirazı olmadan bu haklarına yönelik mirasçılık belgesi talep edebilirler. Buradaki en önemli şart yine altını çizerek belirtmek olur ki; yasal mirasçılardan birinin ya da hepsinin bu duruma itiraz etmemesi durumudur.